Kalibrointi - HMK15

HMK15 Käyttöopas

Document code
M210185FI
Revision
E
Language
Suomi
Product
HMK15
Document type
Käyttöopas

Pidä HMK15-kalibraattoria ja mittapäätä kalibrointitilassa vähintään 30 minuuttia, ennen kuin aloitat kalibroinnin, jotta mittapään lämpötila ehtii tasaantua huoneenlämpötilaan.

Litiumkloridia käytettäessä lämpömittaria ei tarvitse käyttää, koska litiumkloridin kosteusarvo muuttuu hyvin vähän lämpötila-alueella +25...+30 °C. Jos kuitenkin käytät lämpömittaria, työnnä se holkki sovitinasennossa LiCl-mittauskammion 13,5 mm:n reikään.

Katso myös HMK15:n kammion kansivaihtoehdot.

Käsittele lämpömittaria mahdollisimman vähän äläkä kosketa mittapäätä. Paina lämpömittaria alaspäin, kunnes se liukuu O-renkaiden ohi. Lämpömittari on paikallaan oikein, kun tunnet vastuksen painaessasi sitä alaspäin.
 1. Irrota anturia suojaava ritilä tai suodatin. Varo vahingoittamasta anturia.
  Kun kalibroit HPP271- tai HPP272-mittapäitä tai käytät kantta 253277SP minkä tahansa halkaisijaltaan 12 mm:n mittapään kanssa, jätä ritilä tai suodatin paikalleen.
 2. Joihinkin 12 mm:n mittapäihin tarvitaan kalibrointisovitin, jos niitä käytetään jossakin varaosakammion kannessa 271550 olevista 13,5 mm:n rei'istä (katso HMK15:n kammion kansivaihtoehdot). Kalibrointisovitin estää anturia uppoamasta suolaliuokseen.

  Jos tarvitset kalibrointisovitinta, irrota ritilä tai suodatin ja vaihda sovitin sen tilalle. HMK15:n pohjalevyssä on kaksi sovitinta.

  Tarkista laitteesi käyttöoppaasta, tarvitaanko kalibrointisovitinta.

  Jos anturi joutuu vahingossa suolaliuoksessa, poista se nopeasti ja huuhtele puhtaalla vedellä. Anna anturin kuivua, ennen kuin otat sen uudelleen käyttöön.

 3. Aseta mittapää sopivaan LiCl-mittauskammion reikään. Paina lämpömittaria alaspäin, kunnes se liukuu O-renkaiden ohi. Mitä lyhyemmän ajan reikä pysyy auki ennen mittapään asettamista, sitä lyhyempi tasaantumisaika tarvitaan.
 4. Odota, kunnes kosteuslukema tasaantuu; tämä kestää noin 10…30 minuuttia.
 5. Lue mittauskammion lämpötila lämpömittarista ja lue sitten lähin kosteusarvo kalibrointitaulukosta (Greenspanin kalibrointitaulukko, LiCl-liuos).
 6. Säädä kuivasäätö (DRY, offset-korjaus) vastaamaan kalibrointitaulukossa annettua arvoa.
 7. Siirrä lämpömittari NaCl-mittauskammion 13,5 mm:n reikään.
  Jos kalibroit mittapäitä, joita käytetään pitkäaikaisiin mittauksiin (yli 1 tunti) korkeassa kosteudessa (90…100 %RH), käytä K2SO4-suolaa korkeampana kosteusreferenssinä.
 8. Työnnä mittapää sopivaan NaCl (tai K2SO4) ‑mittauskammion reikään. Mitä lyhyemmän ajan reikä pysyy auki ennen mittapään asettamista, sitä lyhyempi tasaantumisaika tarvitaan.
 9. Odota, kunnes kosteuslukema tasaantuu; tämä kestää noin 10…30 minuuttia. Huomaa, että korkeissa kosteuksissa virheiden riski kasvaa. Siksi tasaantumisajan tulisi olla pidempi (noin 20…40 minuuttia).
 10. Lue mittauskammion lämpötila lämpömittarista ja katso sitten lähin kosteusarvo Greenspanin kalibrointitaulukosta NaCl- tai K2SO4-liuokselle. Katso Taulukko 1.
 11. Säädä märkäsäätö (WET, gain-korjaus) vastaamaan kalibrointitaulukossa annettua arvoa.